Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(24)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(16)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
nieokreślona
(25)
Placówka
Wypożyczalnia
(19)
Autor
Guziak Maria Goretti
(2)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bodzioch Anna
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(1)
Clement Kitty
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(1)
Delahaye Gilbert (1923-1997) Gwiazdkowe niespodzianki
(1)
Delahaye Gilbert (1923-1997) Gwiazdkowe przepisy Martynki
(1)
Delahaye Gilbert (1923-1997) Martynka i Gwiazdka
(1)
Dinallo Alissa
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Faryna-Lubecka Monika
(1)
Gamroth Anna
(1)
Guiliano Mireille (1946- )
(1)
Górniakowska Agnieszka (1978- )
(1)
Górska Danuta (tłumacz)
(1)
Juda Monika
(1)
Kavoukis Lefteris
(1)
Kitchen Leanne
(1)
Kobyliński Szymon
(1)
Koluch Klaudyna
(1)
Koluch Piotr
(1)
Komorowska Marta (tłumaczka)
(1)
Kosmala Katarzyna
(1)
Kotuła Ewa
(1)
Kowalska Iwona
(1)
Kryniewski Wiesław
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
Kurková Karina
(1)
Lipov Beata
(1)
Marciniewicz Katarzyna
(1)
Mariańska Małgorzata
(1)
Marlier Marcel (1930-2011)
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz Z tradycji ojca Klimuszki
(1)
Opoka Magda
(1)
Osiecka-Sułek Justyna
(1)
Pawlak Beata (blogerka)
(1)
Potocka Małgorzata
(1)
Sochacka Stanisława
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Słomczyńska Otylia
(1)
Tuszyński Krzysztof
(1)
Wolski Franciszek
(1)
Wosińska Joanna
(1)
Zadrąg Magdalena
(1)
Łukaszyk Ewa (1972- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(5)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(24)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
Dorośli
(2)
0-5 lat
(1)
Młodzież
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura niemiecka
(2)
Literatura polska
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kobieta
(2)
Kucharstwo
(2)
Kucharze
(2)
Odżywianie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Warzywa
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Białka
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Ciasta
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Francuzi
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gimnastyka
(1)
Gotowanie
(1)
Grzyby
(1)
Kalafior
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Mięso
(1)
Obiad
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Odchudzanie
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Ozdoby choinkowe
(1)
Pieczywo
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Roboty ręczne
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
Ryby
(1)
Uprawa roślin
(1)
Utrata wagi
(1)
Wpływ na zdrowie ludzi
(1)
Wędzarnictwo
(1)
Węglowodany
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zupy
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1826-1901)
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Francja
(1)
Polska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Poradnik
(9)
Książka kucharska
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(2)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Opowiadanie dla dzieci
(1)
Poradniki
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(255)
Historia
(217)
Literaturoznawstwo
(120)
Socjologia i społeczeństwo
(93)
Kultura i sztuka
(88)
Kulinaria
(24)
Biologia
(83)
Psychologia
(71)
Medycyna i zdrowie
(62)
Podróże i turystyka
(47)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(42)
Językoznawstwo
(37)
Rozwój osobisty
(37)
Religia i duchowość
(36)
Hobby i czas wolny
(29)
Ochrona środowiska
(29)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(27)
Etnologia i antropologia kulturowa
(25)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(25)
Geografia i nauki o Ziemi
(24)
Fizyka i astronomia
(23)
Kultura fizyczna i sport
(16)
Inżynieria i technika
(13)
Styl życia, moda i uroda
(13)
Dom i ogród
(12)
Architektura i budownictwo
(11)
Filozofia i etyka
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(9)
Matematyka
(9)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(9)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(8)
Praca, kariera, pieniądze
(8)
Rolnictwo i leśnictwo
(8)
Nauka i badania
(7)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(5)
Archeologia
(4)
Chemia
(4)
Media i komunikacja społeczna
(4)
Transport i logistyka
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
1901-2000
(2)
1939-1945
(2)
Informatyka i technologie informacyjne
(2)
Opieka nad zwierzętami
(2)
Powieść erotyczna
(2)
Autobiografia
(1)
Edukacja
(1)
Geografia
(1)
Histora
(1)
Leczenie
(1)
Pedagogika,oświata,edukacja
(1)
Podróże
(1)
Romans
(1)
Sensacja
(1)
Sztuki plastyczne
(1)
Teatr i teatrologia
(1)
Technika
(1)
Transport i Logistyka
(1)
Zoologia
(1)
Zwyczaje i obyczaje
(1)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pani od obiadów : Lucyna Ćwierczakiewiczowa : historia życia / Marta Sztokfisz. - Krakow : Wydawnictwo Literackie, 2018. - 381, [3] strony : ilustracje, faksymilia ; 22 cm.
Odważna, niezależna. Przekraczała bariery, łamała konwenanse. Z impetem wchodziła tam, gdzie zakazywano. Zdobywała to, co chciała, i dzieliła się z innymi. W XIX-wiecznej Warszwie znali ją wszyscy. Uwikłana w sieć intryg stołecznego towarzystwa, walczyła o dobre imię. Lucyna Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni, której sławę i majątek przyniosły kulinarne poradniki. O jej bestsellerze pisał Bolesław Prus: "Do zawarcia małżeństwa niezbędne są trzy warunki: pełnoletniość obojga, ich wolna, nieprzymuszona wola oraz... "365 obiadów za 5 złotych" Ćwierczakiewiczowej". Charyzmatyczna, słynęła z ciętego języka i skutecznej autopromocji. Jedni ją wielbili, drudzy mówili z przekąsem: "panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu". Wszyscy wiedzieli, że zmieniła Polakom jadłospis, przewietrzyła ich mieszkania i głowy. Była skuteczną filantropką, organizatorką zbiórek dla najuboższych i zsyłanych na Syberię. Pani od obiadów to pasjonująca opowieść o kobiecie uczącej nowoczesnego patrzenia na świat i kuchnię, kobiecie, która szła przez życie jak kometa, szturmem podbijała serca i żołądki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 82-1/-9 ; 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędzenie mięsa i ryb na różne sposoby / Franciszek Wolski. - Warszawa : Arystoteles, 2022. - 63, [1] strona : fotografie kolorowe ; 16x24 cm.
(Zdrowa Kuchnia)
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Wędzenie mięsa i ryb to wspaniała metoda na poprawę jakości oraz smaku produktów. Dla wielu stało się też ulubionym sposobem spędzenia wolnego czasu, przynoszącym sporo satysfakcji i umożliwiającym przygotowanie aromatycznych specjałów. W książce zamieszczono: - informacje o historii wędzenia - wskazówki dotyczące przygotowania mięsa, kiełbas i ryb do wędzenia - wiadomości an temat różnych sposobów wędzenia i budowy wędzarń - ciekawe przepisy na wędzone mięsa, kiełbasym ryby i owoce morza
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, copyright 2021. - 350 stron : ilustracje ; 22 cm.
"Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 929 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej